Snørekjøring med hund

På ski med hund

Snørekjøring med hund kan være fantastisk for både deg og din firbente venn. For å få maksimalt ut av turen er det viktig med riktig utstyr og noen viktige forhåndsregler. Her har vi samlet noen råd for deg som skal ha med hund på skitur.

Forhåndsregler før du tar med hunden på skitur

Det er mange eventualiteter når du skal på skitur med hund, men før du legger ut i løypa med din firbente er det viktig å ta en del forhåndsregler avhengig av rase, alder og størrelse på hunden. Yngre hunder bør blant annet ikke trekke tung belastning før de er to år på grunn av utvikling av leddene. Du må heller ikke glemme at jo bedre glid du har når du snørekjører – jo mer energi bruker hunden på å holde hastigheten. Hvis hunden i tillegg trekker deg i motbakker vil en skitur være mye mer slitsom for hunden enn en vanlig løpe- eller gåtur. Pass derfor på å ta regelmessige pauser, ha med rikelig med vann til hunden.

snørekjøring
Eier og hund klar for snørekjøring

Riktig utstyr for skitur og snørekjøring med hund

For en trygg og behagelig skitur er utstyret viktig. Du må passe på at hunden holder seg varm ved pauser, at potene ikke sprekker opp og ikke minst må seler og bånd være tilpasset hund og type tur. Om du ikke har hatt med hund mye på skitur tidligere så har du kanskje ikke hørt om Nomesele, snørekjøring, kjørestrikk eller elastisk kobbel, men det kan uansett være lurt å friske opp selv om du har erfaring fra tidligere.

snørekjøring belte rumpetaske

Trekksele for snørekjøring – et must når du skal gå på ski med hund

Det er viktig å velge riktig sele når du skal snørekjøre med hund. Her skal man absolutt ikke bruke halsbånd eller luftesele. Til formålet snørekjøring er det trekksele som gjelder. Det finnes flere varianter som den mye brukte Nomeselen eller regulerbare varianter. Noen seler kan også brukes både til å trekke pulk eller snørekjøring. Det som uansett er viktig er at du velger en hundesele som er egnet som trekksele og fordeler presset over brystkassen og ikke hindrer hundens luftveier. Dette for at hunden for puste godt i slik aktivitet og ha god bevegelse. Seleverkstedet har godt utstyr for å gjøre skitur med hund mer behagelig for både eier og hund. I motbakke hender det lett at hunden begynner å trekke. Det er derfor viktig at selen er konstruert riktig for tunge belastninger. Ved feil type sele eller halsbånd kan selen føre til at både hode og nakke blir trukket i feil retning slik at selen både gnager og at hunden mister både bevegelighet og sørger for frie luftveier. Seleverkstedets Tregreg sele er godt polstret rundt nakke og bryst og egner seg svært godt til snørekjøring. Slik er du sikret at belastningen blir riktig fordelt og at selene ikke gnager eller skaper ubehag.

Mer behagelig snørekjøring med kjørestrikk

Mange hunder er glad i å løpe foran og trekke, men som kjent fra tur i skog og mark har en del av våre firbente venner en lei uvane med å trekke i rykk og napp og fra side til side. Med ski på beina har du ikke like god kontroll og det er derfor viktig med en god kjørestrikk som gir en myk og behagelig tur for både hund og eier under snørekjøring. De kraftige kjørestrikkene på 160 cm og 260 cm fra Seleverkstedet har en elastisk trekkspill-effekt øverst på båndet som demper rykkene og gir jevn og god motstand. Det er vanlig at strikken «bunner» – altså strekkes ut maksimalt ved oppstart.

snørekjøring med hund

Ryggsekk eller hoftesekk med feste for kjørestrikk

Fjellpulken har produsert tursekker og hoftesekk med innfesting i sidene for bruk med både pulk og hund. Sekkene har hoftebelte med d-ringer for feste av pulkdrag og taugdrag. I kombinasjon med Seleverkstedets hanefot med quick-release får man et behagelig presspunkt bak på ryggen/hoften i beltet nå hunden trekker. Hofte- og skulderbeltene er godt polstret og designet rundt vårt «shoulder motion» system som gjør at selene følger dine bevegelser. Dette er kvalitetsryggsekker som fungerer utmerket til vanlig skogtur, alpint og ellers alle andre situasjoner du trenger en god tursekk. Perfekt for snørekjøring.

tursekk til snørekjøring

Husk å holde hunden varm

Når hunden løper er det sjeldent noe problem for den å regulere temperaturen, men ved pauser og roligere partier er det lurt å bruke et hundedekke samt ha muligheten for et pledd eller underlag under pausene. Det finnes også hvilepose/varmepose for hund som er egnet for nettopp dette.

Unngå ski med stålkant når du er på tur med hund

Når du tar med hunden på snørekjøring, ønsker du å unngå skader. Ski med stålkant er en fordel for deg, men for den firbente kan det være høy risiko. Det skal lite til å få en dyp flenge både på ben og poter når en skitupp med stålkant treffer hunden. Dette er det mange eksempler på. Når man står langt inne i skogen eller på fjellet er det fryktelig lang vei hjem med hunden på ryggen. Det rapporteres årlig om hunder som havner hos veterinær med stygge sår og må sy. Så, hovedregel er å bruke ski uten stålkant når du går på ski med hund.

Såre hundepoter og ben

I snø og kulde er det viktig å tenke på at hundens poter kan bli såre. Mange hunder med pels mellom potene kan også få isklumper som kan sprenge og gjøre veldig vondt. Om man ikke bruker det på hele turen bør du uansett ha med et sett poteskokker og potesalve i sekken.
Hundens ben kan også bli såre av skarp og tykk skare. Da er seleverkstedets skaremansjetter perfekt. De forhindrer også klumping av is og sne hos hunder med mye pels og er i tillegg godt egnet for snørekjøring, tur i skog, kratt og lyng på fjelltur.

Bli trygg med hund i skisporet

Hvis du har tenkt å ta med hunden på skitur i marka eller i løyper med mye folk for første gang, er det helt vesentlig å lære hunden godt med forskjellige kommandoer. De mest åpenbare er «på plass», «stopp» og «bak», men det å lære forskjell på høyre og venstre, sakte og fort er også fordelaktige. Dette er også avhengighet av rase og hvor lærenem hunden er, men man vil for all del unngå en løpsk hund i skisporet. Det er også fornuftig å holde tak i båndet når du passerer andre inntil du er trygg på at hunden holder seg på plass.

Vend hunden til skiutsyret

For mange hunder er den første turen på ski en forvirrende og kanskje skummel affære. Selv om noen har god erfaring med løpe- og sykkelturer kommer det plutselig et nytt aspekt inn med ski og staver. Det er derfor anbefalt å gi hunden en myk start ved å gå en kort tur for å prøve ut litt. La i så fall hunden både lukte og bli kjent med utstyret før dere legger ut på langtur. Om ikke du ikke har mulighet for en myk tilvenning bør du kanskje senke ambisjonene for første tur slik at både hund og eier får en så hyggelig tur som mulig. Så da ønsker vi bare deg og hunden flotte opplevelser ute. Og et siste tips – skulle hunden gjøre fra seg midt i skisporet og du ikke vil plukke opp – bruk skistaven til å få det litt ut i kanten!

Dette bør du også ha med på skitur med hund

Her har vi laget en enkel oversikt over hva du trenger når du skal på ski med hund.
– Dekken
– Potesokker
– Potesalve
– Turmat
– Vann
– Underlag
– Førstehjelpsutstyr